Tak jak obiecałam, przesyłam Wam mini lekturę na temat
ananasa ! :)
Ananas zawiera bromelinę.
Bromelina jest enzymem trawiennym. Wykazuje ona szereg pozytywnych oddziaływań na organizm człowieka.
- Po pierwsze wykazuje działanie przeciwzapalne.
- Po drugie pomaga w oczyszczaniu skóry.
- Po trzecie przeciwdziała sklejaniu się płytek krwi.
- Po czwarte może łagodzić objawy zapalenia zatok oraz reumatoidalnego zapalenia stawów.
- Po piąte bromelina pomaga w procesie trawienia białek.
Ananasy są oczywiście źródłem witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy C oraz potasu.
100 g ananasa zawiera 0,4g białka, 0,2g tłuszczu, 13,6g węglowodanów ogółem oraz 56 kcal, należy on więc do owoców średniokalorycznych.
A teraz jak wykorzystać ananasa w kuchni.?
Pomysł pierwszy ! :)
Jest to przepis bardzo prosty ale zobaczycie, a właściwie posmakujecie jak wartościowy dla Waszych kubków smakowych. :)
Jakie składniki będą potrzebne?
- Ananas
- Woda
- Lód
Na samym początku należy pokroić ananasa i dodać trochę wody tak aby nasz blender poradził sobie z całkowitym zmiksowaniem ananasa. Następnie dodać dużą ilość skruszonego lodu. Całość jeszcze raz dokładnie zmiksować aby konsystencja była gładka, bez wyczuwalnego lodu. :)
Smacznego ! :)
Źródło:
1. Selby A. 100 sekretów diety. Warszawa: Muza SA; 2011.
2. Grotto Davis. 101 produktów dla zdrowia i życia. Poznań: Vesper; 2010. 3. Kunachowicz H, Nadolna I, Iwanow K, Przygoda B. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Warszawa: PZWL; 2012.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz