niedziela, 7 sierpnia 2016

Magiczny owoc, AnAnAs. ! :)



Tak jak obiecałam, przesyłam Wam mini lekturę na temat ananasa  ! :)

Ananas zawiera bromelinę. 

Bromelina jest enzymem trawiennym. Wykazuje ona szereg pozytywnych oddziaływań na organizm człowieka.

  • Po pierwsze wykazuje działanie przeciwzapalne.
  • Po drugie pomaga w oczyszczaniu skóry.
  • Po trzecie przeciwdziała sklejaniu się płytek krwi.
  • Po czwarte może łagodzić objawy zapalenia zatok oraz reumatoidalnego zapalenia stawów.
  • Po piąte bromelina pomaga w procesie trawienia białek.
Spożywanie ananasów działa hamującą na powstawanie w organizmie nitrozoamin. Nitrozoaminy są to związki wykazujące działanie rakotwórcze 

Ananasy są oczywiście źródłem witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy C oraz potasu.

100 g ananasa zawiera 0,4g białka, 0,2g tłuszczu, 13,6g węglowodanów ogółem oraz 56 kcal, należy on więc do owoców średniokalorycznych.

A teraz jak wykorzystać ananasa w kuchni.?  

Pomysł pierwszy ! :)



Jest to przepis bardzo prosty ale zobaczycie, a właściwie posmakujecie jak wartościowy dla Waszych kubków smakowych. :) 

Jakie składniki będą potrzebne?
  • Ananas
  • Woda
  • Lód
O niczym nie zapomniałam, tylko tyle potrzeba. :P

Na samym początku należy pokroić ananasa i dodać trochę wody tak aby nasz blender poradził sobie z całkowitym zmiksowaniem ananasa. Następnie dodać dużą ilość skruszonego lodu. Całość jeszcze raz dokładnie zmiksować aby konsystencja była gładka, bez wyczuwalnego lodu. :)

Smacznego ! :)

 Źródło: 
1. Selby A. 100 sekretów diety. Warszawa: Muza SA; 2011.
2. Grotto Davis. 101 produktów dla zdrowia i życia.  Poznań: Vesper; 2010. 3. Kunachowicz H, Nadolna I, Iwanow K, Przygoda B. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Warszawa: PZWL; 2012.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz