- Jest produktem bezglutenowym, dlatego polecana jest dla osób cierpiących na celiakię.
- Posiada niska wartość indeksu glikemicznego. Z tego powodu zalecana jest dla osób cierpiących na cukrzycę.
- Zawiera duże ilości następujących aminokwasów: lizyna, metionina oraz cysteina.
- Wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwutleniające.
- Komosa ryżowa to również cenne źródło witamin (witamina C, E oraz witaminy z grupy B) oraz składników mineralnych ( potas, żelazo, magnez, cynk, wapń, fosfor).
Jak wykorzystać komosę ryżową w kuchni?? :)
1. Komosę ryżową można potraktować jako jeden ze składników II dania lub zupy.
2. Innym pomysłem jest przygotowywanie sałatek z komosy ryżowej, np. komosa ryżowa z ogórkiem, pomidorem, natką pietruszki i miętą lub komosa ryżowa z awokado, czerwoną papryką oraz jajkiem.
3. Komosa ryżowa na słodka również dobrze brzmi. ! :) Można dołączyć ją do kotajli, ciast, spożyć z owocami świeżymi , a nawet jogurem naturalnym i suszonymi owocami ! :)
Wszystko w zależności od tego co lubisz! Ja osobiście polecam sałatkę na bazie komosy ryżowej z ogórkiem zielonym, papryka żółtą, pomidorem, natką pietruszki, orzechami włoskimi, z dodatkiem sosu na bazie jogurtu naturalnego i listków mięty ! <3
Źródło:
1.
Cieślowska B, Cieślowska P. Superfoods czyli żywność o wysokiej wartości
odżywczej. Warszawa: SBM;2016.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz