sobota, 27 sierpnia 2016

KOMOSA RYŻOWA ! :)

  • Jest produktem bezglutenowym, dlatego polecana jest dla osób cierpiących na celiakię.
  • Posiada niska wartość indeksu glikemicznego. Z tego powodu zalecana jest dla osób cierpiących na cukrzycę.
  • Zawiera duże ilości następujących aminokwasów: lizyna, metionina oraz cysteina.
  • Wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwutleniające.
  • Komosa ryżowa to również cenne źródło witamin (witamina C, E oraz witaminy z grupy B) oraz składników mineralnych ( potas, żelazo, magnez, cynk, wapń, fosfor).

Jak wykorzystać komosę ryżową w kuchni?? :)

1. Komosę ryżową można potraktować jako jeden ze składników II dania lub zupy.
2. Innym pomysłem jest przygotowywanie sałatek z komosy ryżowej, np. komosa ryżowa z ogórkiem, pomidorem, natką pietruszki i miętą lub komosa ryżowa z awokado, czerwoną papryką oraz jajkiem.
3. Komosa ryżowa na słodka również dobrze brzmi. ! :)  Można dołączyć ją do kotajli, ciast, spożyć z owocami świeżymi , a nawet jogurem naturalnym i suszonymi owocami ! :)

Wszystko w zależności od tego co lubisz! Ja osobiście polecam sałatkę na bazie komosy ryżowej z ogórkiem zielonym, papryka żółtą, pomidorem, natką pietruszki, orzechami włoskimi, z dodatkiem sosu na bazie jogurtu naturalnego i listków mięty ! <3

Źródło:
1. Cieślowska B, Cieślowska P. Superfoods czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej. Warszawa: SBM;2016.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz