środa, 10 sierpnia 2016

Trufle z daktyli. ! :)


Moją propozycją na dzisiejszy deser są trufle z daktyli. ! :) Są one świetnym pomysłem gdyż oprócz słodkiego smaku ( co w deserze jest przecież najważniejsze. ! :P ) posiadają również wartości odżywcze. Trufle z daktyli zawierają kwasy tłuszczowe omega 3, błonnik pokarmowy, składniki mineralne: m.in. magnez, potas, żelazo oraz witaminę E, B1, B2.




Składniki potrzebne do ich przygotowania to:
  • 200g daktyli bez pestek
  • 40g orzechów włoskich (dobry wybór z uwagi na zawartość w nich kwasów tłuszczowych omega 3)
  • 40g migdałów
  • 3 łyżki tradycyjnego kakao
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • Wiórki kokosowe, kakao - do obtoczenia trufli
Sposób przygotowania:  

Daktyle należy zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut. Następnie zmiksować w blenderze orzechy, migdały, kakao i olejem lniany, zachowując takie proporcje jak w przepisie. Kolejny krok to dodanie daktyli i ponowne zblendowanie na gładką, dość kleistą masę. Całość należy odstawić do lodówki na ok. 40-45 minut. Po tym czasie z przygotowanej masy należy uformować kulki i obtoczyć je w kakao lub wiórkach kokosowych. ! :)

Życzę smacznego ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz