Moją propozycją na dzisiejszy deser są trufle z daktyli. ! :) Są one świetnym pomysłem gdyż oprócz słodkiego smaku ( co w deserze jest przecież najważniejsze. ! :P ) posiadają również wartości odżywcze. Trufle z daktyli zawierają kwasy tłuszczowe omega 3, błonnik pokarmowy, składniki mineralne: m.in. magnez, potas, żelazo oraz witaminę E, B1, B2.
Składniki potrzebne do ich przygotowania to:
- 200g daktyli bez pestek
- 40g orzechów włoskich (dobry wybór z uwagi na zawartość w nich kwasów tłuszczowych omega 3)
- 40g migdałów
- 3 łyżki tradycyjnego kakao
- 3 łyżki oleju lnianego
- Wiórki kokosowe, kakao - do obtoczenia trufli
Daktyle należy zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut. Następnie zmiksować w blenderze orzechy, migdały, kakao i olejem lniany, zachowując takie proporcje jak w przepisie. Kolejny krok to dodanie daktyli i ponowne zblendowanie na gładką, dość kleistą masę. Całość należy odstawić do lodówki na ok. 40-45 minut. Po tym czasie z przygotowanej masy należy uformować kulki i obtoczyć je w kakao lub wiórkach kokosowych. ! :)
Życzę smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz