W dzisiejszym poście prezentuję Wam NASIONA CHIA ! :)
W krótkim poście odpowiem na pytanie, dlaczego warto je spożywać. :)
Nasiona Chia
1. Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie kwasy omega 3, których zdecydowanie brakuje w diecie większości osób. Kwasy z rodziny omega 3 działają korzystnie na zdrowie człowieka poprzez zmniejszanie stężenia triglicerydów, obniżanie ciśnienie krwi, hamujący wpływ na powstawanie zakrzepów oraz działanie przeciwzapalne.
2. Zawierają białko o wysokiej jakości odżywczej. Aminokwasy, które występują w największej ilości to kwas glutaminowy, kwas asparaginowy oraz arginina.
3. Wykazują działanie przeciwutleniające ze względu na zawartość tokoferoli.
4. Cechują się dużą zawartością błonnika pokarmowego, szczególnie frakcji nierozpuszczalnej (26,5g/100g).
5. Zawierają wapń, miedź, cynk, żelazo i magnez.
6. Nasiona Chia są w dodatku produktem bezglutenowym.
Zatem zachęcam do ich spożywania!
Oczywiście do wpisu dołączam również przepis na pudding z nasion chia ! :)
Składniki:
1. 2 łyżki nasion chia
2. Szklanka mleka roślinnego
3. Owoce, u mnie brzoskwinia oraz kiwi
Sposób przygotowania:
Jest niezwykle prosty. Wystarczy połączyć nasiona chia z mlekiem roślinnym i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, w ciągu pierwszej godziny wymieszać dokładnie jeszcze 2-3 razy. Najlepiej zrobić sobie pudding po południu i spożyć go na śniadanie. :)
Pozdrawiam ! :)
Źródło:
1. Dąbrowski G, Skrajda M. Nasiona szałwii hiszpańskiej jako źródło składników wykazujących dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Journal of Education, Health and Sport. 2015;5(9):337-350.
2. Cieślowska B, Cieślowska P. Superfoods czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej. Warszawa: SBM;2016.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz