sobota, 27 sierpnia 2016

Kasza jaglana ! :)

KASZA JAGLANA! <3
  • Jest produktem bezglutenowym, dlatego polecana jest dla osób cierpiących na celiakię.
  • Zawiera błonnik zarówno frakcję rozpuszczalna jak i nierozpuszczalną.
  • Spożywanie kaszy jaglanej może pomóc w obniżeniu stężenia glukozy we krwi oraz w wyrównaniu zaburzeń gospodarki lipidowej.
  • Wykazuje działania antybakteryjne oraz przeciwwirusowe.
  • Zawiera krzemionkę, cenną dla włosów, skóry i paznokci.
  • Kasza jaglana to źródło m.in. witamin z grupy B, magnezu oraz żelaza.
  • Zawiera również niezbędne aminokwasy, głównię metioninę.

W 100g kaszy jaglanej jest:

  • 352 kcal
  • 10,5g białka
  • 2,9g tłuszczu
  • 71,6g węglowodanów
  • 3,2g błonnika
  • 100mg magnezu
  • 4,8 mg żelaza
Ciasto z kaszy jaglanej ! :)



Składniki:

  • 300g kaszy jaglanej
  • 150 ml mleka krowiego/sojowego
  • 20 ml oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 50g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na górę ciasta: gruszki, rodzynki oraz wiórki kokosowe.
Sposób przygotowania:

Krok 1: Na początku należy przygotować okrągłą formę do pieczenia.
Krok 2: Kaszę jaglaną prażyć w garnku z grubym dnem 3-4 minuty cały czas mieszając.
Krok 3: Uprażoną kaszę przesypać na sitko, przelać gorącą wodą i włożyć do garnka.
Krok 4: Kaszę zalać wodą w ilości 500ml i gotować do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę.      Kaszę zmiksować.  
Krok 5: W osobnej misce połączyć mleko, olej, jajka, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia. Na koniec dodać zmiksowana kaszę.
Krok 6: Całość zmiksować na gładką masę i przełożyć do formy. 
Krok 7: Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 30 minut.
Krok 8: Po tym czasie ułożyć na wierzchu ciasta pokrojone w plasterki gruszki i piec 15 minut.
Krok 9: Po tym czasie posypać wierzch ciasta rodzynkami oraz wiórkami kokosowymi i piec 15 minut. Całkowity czas pieczenia to 60 minut.

Wykonałam parę modyfikacji natomiast pierwotny przepis zaczerpnęłam ze strony: http://lawendowydom.com.pl, polecam, świetne przepisy !<3

Źródło:
1. Cieślowska B, Cieślowska P. Superfoods czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej. Warszawa: SBM;2016.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz