KASZA
JAGLANA! <3
- Jest produktem bezglutenowym, dlatego polecana jest dla osób cierpiących na celiakię.
- Zawiera błonnik zarówno frakcję rozpuszczalna jak i nierozpuszczalną.
- Spożywanie kaszy jaglanej może pomóc w obniżeniu stężenia glukozy we krwi oraz w wyrównaniu zaburzeń gospodarki lipidowej.
- Wykazuje działania antybakteryjne oraz przeciwwirusowe.
- Zawiera krzemionkę, cenną dla włosów, skóry i paznokci.
- Kasza jaglana to źródło m.in. witamin z grupy B, magnezu oraz żelaza.
- Zawiera również niezbędne aminokwasy, głównię metioninę.
W 100g kaszy
jaglanej jest:
- 352 kcal
- 10,5g białka
- 2,9g tłuszczu
- 71,6g węglowodanów
- 3,2g błonnika
- 100mg magnezu
- 4,8 mg żelaza
Ciasto z
kaszy jaglanej ! :)
Składniki:
- 300g kaszy jaglanej
- 150 ml mleka krowiego/sojowego
- 20 ml oleju
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 50g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Na górę ciasta: gruszki, rodzynki oraz wiórki kokosowe.
Sposób
przygotowania:
Krok 1: Na początku należy przygotować okrągłą formę do pieczenia.
Krok 2: Kaszę jaglaną prażyć w garnku z grubym dnem 3-4 minuty cały czas mieszając.
Krok 3: Uprażoną kaszę przesypać na sitko, przelać gorącą wodą i włożyć do garnka.
Krok 4: Kaszę zalać wodą w ilości 500ml i gotować do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Kaszę zmiksować.
Krok 5: W osobnej misce połączyć mleko, olej, jajka, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia. Na koniec dodać zmiksowana kaszę.
Krok 6: Całość zmiksować na gładką masę i przełożyć do formy.
Krok 7: Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 30 minut.
Krok 8: Po tym czasie ułożyć na wierzchu ciasta pokrojone w plasterki gruszki i piec 15 minut.
Krok 9: Po tym czasie posypać wierzch ciasta rodzynkami oraz wiórkami kokosowymi i piec 15 minut. Całkowity czas pieczenia to 60 minut.
Krok 1: Na początku należy przygotować okrągłą formę do pieczenia.
Krok 2: Kaszę jaglaną prażyć w garnku z grubym dnem 3-4 minuty cały czas mieszając.
Krok 3: Uprażoną kaszę przesypać na sitko, przelać gorącą wodą i włożyć do garnka.
Krok 4: Kaszę zalać wodą w ilości 500ml i gotować do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Kaszę zmiksować.
Krok 5: W osobnej misce połączyć mleko, olej, jajka, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia. Na koniec dodać zmiksowana kaszę.
Krok 6: Całość zmiksować na gładką masę i przełożyć do formy.
Krok 7: Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 30 minut.
Krok 8: Po tym czasie ułożyć na wierzchu ciasta pokrojone w plasterki gruszki i piec 15 minut.
Krok 9: Po tym czasie posypać wierzch ciasta rodzynkami oraz wiórkami kokosowymi i piec 15 minut. Całkowity czas pieczenia to 60 minut.
Wykonałam
parę modyfikacji natomiast pierwotny przepis zaczerpnęłam ze strony: http://lawendowydom.com.pl,
polecam, świetne przepisy !<3
Źródło:
1.
Cieślowska B, Cieślowska P. Superfoods czyli żywność o wysokiej wartości
odżywczej. Warszawa: SBM;2016.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz